Zamanı Verimli Kullanmak (2)

Bu yazıda Brian Tracy’nin “Eat That Frog” adlı kitabındaki önerilere yer vermeye devam ediyorum.

Planlama ve hazırlık

Tracy’nin az zamanda çok işi başarı ile tamamlamak için verdiği önerilerden birisi de yapılacak işleri planlamak ve işi yapmak için kolları sıvamadan önce gerekli hazırlıkları yapmak. İyi bir planlamanın işi uygulama aşamasında kişiye 5 ila 10 dakika zaman kazandırdığını belirtiyor. İş bitirme ve başarılı olmada planlamanın rolü oldukça açıktır. Birçok kaynakta ve benim yazılarım arasında planlamanın önemini belirten cümleler okumuşsunuzdur. Bu nedenle bu yazıda planlama üzerinde fazla durmak istemiyorum. Ancak yazarın hazırlık yapmanın önemini anlatan ve çok hoşuma giden cümlesine yer vermeliyim.

6P ile planlama ve hazırlığın önemini bir cümlede anlatmış. “Proper prior planning prevents poor performance.”

“Uygun önceden planlama zayıf (yetersiz) performansı engeller” şeklinde tercüme edilebilir. Tracy “think on paper” yani “kağıt üzerinde düşün” diyor. Diğer deyişle planlarını yazılı hale getir. Bu noktada dört çeşit listeden söz ediyor; ana, aylık, haftalık ve günlük listeler.

Ne yapmak istediğini bil, amaçlarını belirle.

Yukarıda söz ettiğimiz listeleri yapmaya başlamadan önceki aşama ne yapacağını bilmektir. Bu aşamada ne istediğini çok iyi bilmek ve bunu başarmaya kendini adamak önemlidir.

  • Ne istediğine karar ver.
  • Amaçlarını ve bunlara varmak için belirlediğin süreleri yazılı hale getir.
  • Amaçlarına ulaşmak için yapman gerekenleri listele.
  • Bu listeleri planlar halinde organize et.
  • Planları uygulamak için hemen harekete geç.
  • Her gün seni ana amacına taşıyacak olan adımları atmaya azmet.

Yorum bırakın