MÜLAKAT KOÇUNUZ

İş görüşmesine davet edilmiş olmak sizde nasıl bir his uyandırıyor? Birçoğumuz için mülakatın ilk hatırlattığı kavram strestir.

Sayısız aday ile mülakat yapan bir İK uzmanı olarak, iş görüşmelerinin psikolojik boyutu her zaman ilgimi çekmiştir. Düşüncem o ki, iş mülakatlarının bazı karakteristik özellikleri stresi otomatik olarak beraberinde getirir. Bu nedenle, deneyimli, donanımlı ve hatta mevcut bir işi olan adaylar dahi arzu etmediğimiz seviyede mülakat stresi hissedebilir. Peki nedir bu karakteristikler?

1) Bilinmezlik: Sonucu, geleceği bilememe stres veya kaygı yaratır.

2) Seçim: Bir seçimde aday olma fikri her zaman heyecan yaratır. Bir loto çekilişine katıldığımızda dahi kazanan olup olmayacağımızı düşünmek bizi heyecanlandırır. O nedenle, heyecan mülakatın doğal bir parçasıdır fakat 3 ve 4. maddeler bu heyecan hissini strese dönüştürür.

3) Rekabet: Seçim olan heryerde rekabet kavramı vardır. Malesef rekabet olgusuna negatif anlam yüklenmiştir, dolayısı ile strese kapı aralar.

4) Talep etmek: Talep etmek, istemek konumunda olmak birçoğumuz için rahatsız edici his olabilir. İş görüşmesi, sizi talep eden pozisyonuna getirir!

Görüldüğü üzere, yukarıdaki gibi kodlanmış kavramlar farkında olmadan mülakat stresi yaratır. Kodları çözümlemek ve onları yeniden anlamlandırmak, kısacası yeni bir bakış açısı kazanmak mülakatlara farklı bakmayı sağlayabilir. Farklı bakış, farklı davranmaya sevk eder.

Mülakat koçları, iş arayışında olan profesyonellere mülakat yeteneklerini kuvvetlendirmek üzere destek verir. Benim için, bu destek sadece teknik bilgilerin zenginleştirilmesi değil, onların pratik edilmesi ve hatta yukarıda anlattığım kodların da çözülmesini kapsar. Türkçe ve İngilizce mülakatlarınıza hazırlanırken, zihninizde oluşan soruları aydınlatmak veya pratik yapmak için “bize yazın” bölümünden benimle irtibata geçebilirsiniz.

Başarı dileklerimle…

Mümine Tayan Coşkun

Hayatta hiçbir şey tesadüf değildir. Her şey olması gereken zamanda gelir. Bunun hayatımdaki en güzel örneklerinden biridir Mümine Tayan Coşkun. Uzun süren bir iş arama dönemi ve kendinize uygun olmayan kötü bir iş deneyimi sonrası üzerinizde oluşan rehavet duygusunu ortadan kaldırmada tüm bilgisi ve enerjisi ile destek veren yegane kişidir.1,5 sene boyunca kariyer koçum olarak iş hayatımda kaybetmiş olduğum yönümü bana yeniden bulduran ve bir seneden az bir süre içerisinde terfi almamda çok önemli bir rolü olan Mümine Hanım’a sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Birlikte daha büyük başarılara imza atmak dileğiyle.- Ayşegül Öncül, İdari İşler Uzmanı.

Yorum bırakın